Hoppa över till innehåll

Varför välja linoljefärg?

Linoljefärg är en klassisk och tidlös färg som har använts i århundraden. Den är gjord av naturliga ingredienser, vilket gör den till ett bra hållbart alternativ till moderna syntetiska färger. I denna artikel kommer vi att gå igenom några av de främsta anledningarna till att välja linoljefärg för ditt nästa målningsprojekt.

Historisk användning

Linoljefärg är en traditionell färg för att måla äldre hus och byggnader, den ger en känsla som inte kan uppnås med moderna syntetiska färg.

Hållbarhet

Linoljefärg är mycket tålig och skyddar ytor från slitage och väderpåverkan under lång tid. Det innebär att du inte behöver måla om lika ofta som med andra typer av färger. Linoljan i färgen tränger in i träet och ger ett bra skydd samtidigt som det minskar kappilärkraften som gör att torrt virke vill suga åt sig vatten.

Naturliga ingredienser

Linoljefärg är gjord av linolja, pigment och ibland torkmedel. Dessa naturliga ingredienser gör linoljefärg välbeprövad och enkel att använda.

Färgbeständighet

När vi bryter linoljefärg använder vi inga brytmaskiner eller kemiska på pastor. Det gör att färgen inte bleknar lika lätt i solljus. Det innebär att ditt hus kommer att se fräscht och nytt ut under längre tid.

Lätt att underhålla

Linoljefärg kräver inte mycket underhåll. Om linoljan i färgen börjar torka och färgen ser matt och tråkig ut, kan man enkelt tillföra ny linolja på ytan och på så sätt få färgen att återfå sin lyster och hålla många år till. Vid skador bör man alltid skrapa bort skadad färg och pensla på ny.

Bra vidhäftning

Linoljefärg har en utmärkt vidhäftning och fäster väl på de flesta ytor, inklusive trä, sten och metall. För bästa vidhäftning ska man se till att underlaget inte är för fett när färgen läggs på. Det är alltid viktigt att färgen man målar över sitter fast ordentligt. Bäst resultat blir det alltid om man skrapar trärent och får ny färg att fästa direkt i träet.

Sammanfattningsvis är linoljefärg ett utmärkt val för dem som söker en hållbar, miljövänlig och traditionell färg för sina hem. Det finns många anledningar att välja linoljefärg.

 

Vidare till nästa steg: Färgsättning - att välja rätt kulör

Hitta rätt kulör för ditt hem

Se kulörer