Hoppa över till innehåll

Förberedelse innan målning med linoljefärg

För att uppnå bästa möjliga resultat när du målar med linoljefärg är det viktigt att förbereda ytan korrekt. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste stegen för att förbereda ytan innan målning med linoljefärg.

Slipa eller skrapa ytan

Skrapa och slipa ytan för att ta bort gammal lös färg. Linoljefärgen följer underlaget, så ju bättre förarbetet är gjort, desto bättre kommer slutresultatet bli.

Rengör ytan

Se till att ytan är ren, torr och fri från damm, smuts och löst sittande färg. Använd en borste eller en fuktig trasa för att avlägsna damm och smuts. Om det finns mögel eller alger på ytan, använd ett mögel- och algmedel för att rengöra ytan innan målning.

Grundmåla

Här finns det flera skolor.

  • Invändigt rekommenderar vi att späda färgen med linolja första strykningen, så att färgen blir tunn och lätt att stryka ut. Det går även att måla med en invändig linoljefärgsgrund.
  • Utvändigt kan man antingen stryka en linoljefärgsgrund först eller späda färgen med lösningsmedel som grund. Vissa tillverkare rekommenderar att man även utvändigt späder färgen med linolja.

Oavsett vilket sätt man väljer ska grundfärgen målas tunnt.

Kontrollera kompatibilitet

Om du målar över en befintlig färg, kontrollera att linoljefärgen är kompatibel med den befintliga färgen.

Sammanfattningsvis

Genom att noggrant förbereda ytan innan målning med linoljefärg kan du uppnå ett hållbart och vackert resultat. Rengör, slipa, grundmåla och kontrollera kompatibilitet för att ge färgen bästa möjliga förutsättningar att fästa och hålla över tid.

 

Vidare till nästa steg: Steg för steg för bästa resultat

Hitta rätt kulör för ditt hem

Se kulörer