Hoppa över till innehåll
Måla med linoljefärg

Måla med linoljefärg

Linoljefärg ska strykas ut med en pensel med styv borst i tunna lager. Gärna med en oval eller rund anstrykare av äkta svinborst. För att erhålla en riktigt slät yta kan man släta efter färgen med en sk. moddlare.

Rör alltid om i färgen, men vid skinnbildning-RÖR EJ utan ta bort skinnhinnan först för att undvika att få flagor i färgen.

Schellackera innan målning om du vill undvika att få kvistgenomslag (tillämpas enbart inomhus)

* Bli inte förskräckt över den nästan spegelblanka ytan vid nymålning! Efter ca: 2-3 månader har färgen stabiliserat sig och gått ner till halvblank.

* Vill du däremot ha en spegelblank yta permanent, går det att tillsätta linoljelack i färgen. Likaså får man färgen att bli mattare direkt, genom att späda med lösningsmedel, lacknafta eller terpentin.

* Det går lättare att stryka ut färgen om man späder lite med lösningsmedel i första strykningen innomhus, ca: 10-20%. Vill man undvika lösningsmedel helt, får man se till att man verkligen kämpar med att stryka ut färgen tunnt, alternativt späda med lite linolja om färgen är mycket trög.

* Stryker man för tjockt, torkar inte färgen! Annars ska den torka på 1-2 dygn.
Men vänta hellre för länge än för kort tid mellan strykningarna.* Inomhus stryker man 2-3 gånger på en obehandlad yta för att få en vacker
täckande yta. Blir det flammigt, stryk en gång till.

* Utomhus stryker man 3 gånger på en tex. obehandlad panel.
1 strykningen - Färgen förtunnas ca:40% med lösningsmedel
2 strykningen - Färgen förtunnas ca:20% med lösningsmedel
3 strykningen - Färgen stryks oförtunnad.

* Penslarna rengöres enkelt och skonsammast både för dig och miljön
med linoljesåpa eller krystalsåpa.


 

Föregående artikel Vanliga frågor om Äggoljetempera
Nästa artikel Slamfärg