Hoppa över till innehåll

Förberedelse innan målning med äggoljetempera

Innan du börjar måla med äggoljetempera är det viktigt att förbereda ytan som ska målas. Här går vi igenom hur du förbereder ditt målningsprojekt för att uppnå bästa möjliga resultat.

Rengör ytan

För att äggoljetemperan ska fästa ordentligt är det viktigt att ytan är ren och fri från smuts, fett och damm. Använd en trasa eller en borste för att rengöra ytan noggrant innan du börjar måla. Är ytan smutsig så torka gärna med en mild såpalösning eller diskmedel. Om det finns fettfläckar kan det behövas att de torkas av med t-sprit innan målning. Rinningar eller fläckar som är feta och inte går bort kan täckas med schellack.

Slipa ytan vid behov

Äggoljetemperan följer underlaget så förarbetet är viktigt om man vill ha en helt jämn yta. Om ytan är ojämn eller har gamla färgrester kan det vara nödvändigt att slipa den innan du målar. Använd slipmaskin eller sandpapper för att slipa ytan jämn och fin. Spackla vid behov. Kom ihåg att dammsuga eller torka av slipdammet efteråt.

Schellack/kvistlack på kvistar

Om ytan har kvistar ska man alltid schellackera innan man målar för att undvika genomslag. Gäller även gammalt virke. Furu kådar ofta mer än gran. Vi rekommenderar schellackflingor som löses i röd-sprit, men det går också med färdig schellack/kvistklack

Måla på lumppapp, lerklining eller puts

När du målar på lumppapp, förbered underlaget genom att grunda med tapetklister eller cellulosaklister. Detta minskar materialets sugande effekt, vilket gör det lättare att stryka på färgen.

Om du istället målar på puts eller lerklining, blötlägg ytan ordentligt med vatten innan du börjar måla. Denna teknik underlättar appliceringen av färgen på dessa material.

Förbered arbetsplatsen

Se till att du har allt du behöver för målningsprojektet nära till hands, såsom penslar, äggoljetempera, hinkar för blandning, skyddskläder och skyddsutrustning. Täck golvet och eventuella möbler med maskeringspapper för att undvika färgstänk.

Genom att följa dessa steg för förberedelse inför målning med äggoljetempera kommer du att skapa en bra grund för ditt målningsprojekt och öka chansen för ett lyckat resultat. Kom ihåg att ta dig tid att förbereda ytan och arbetsplatsen noggrant, så kommer ditt arbete med äggoljetempera att gå smidigare och ge ett bättre slutresultat.

 

Vidare till: Blanda Hem(g)jordpåse