Hoppa över till innehåll

Teknik & tips vid målning

Måla med äggoljetempera är enkelt. Med lite övning kan alla lyckas. Här går vi igenom några användbara tekniker och tips för att måla med äggoljetempera.

Förberedelse

Se till att ytan du ska måla är ren, torr och fri från damm. Slipa ytan lätt med finkornigt sandpapper om det behövs för att skapa en jämn och ren yta som färgen kan fästa på.

Färgen

Rör runt i äggoljetemperan innan målning så färgen blir jämn och fin. Se till att färgen har en bra konsistens innan du börjar måla. Den ska vara som välling eller lättfil i konsistensen.

Använd rätt pensel

Använd en pensel av bra kvalitet som passar för äggoljetempera, exempelvis en rund eller platt pensel av natur eller blandborst. Använd en större pensel för större ytor och en mindre pensel för detaljer och mindre ytor.

Måla flödigt utan att färgen rinner

Applicera äggoljetempera flödigt och gärna med lite fart. Måla bara vått i vått och undvik att stryka i färg som börjat yttorka. Detta ger bästa yta och resultat och minskar risken för att ytan ser flammig eller ojämn ut.

Målning på sugande underlag så som lumppapp, lerklining eller puts

För målning på lumppapp se till att pappen är ordentlit mättad med tapetklister så kommer den inte suga lika kraftigt vid målning. När man målar på lerklining och puts kan det vara bra att spraya ytan med vatten precis innan färgen ska läggas på, detta gör också att underrlaget inte suger lika kraftigt.

Korsdragsteknik

Använd korsdragstekniken för att få en jämn yta när du målar med äggoljetempera. Måla först i en riktning (vertikalt eller horisontellt) och därefter i den motsatta riktningen (horisontellt eller vertikalt) för att få en jämn fördelning av färgen på ytan.

Låt färgen torka

Låt äggoljetemperan torka ordentligt mellan lagren och innan du använder ytan. Torktiden kan variera beroende på temperatur, underlag och tjocklek på färglagret.

Sammanfattningsvis är det viktigt att följa dessa tekniker och tips för att uppnå bästa möjliga resultat när du målar med äggoljetempera. Genom att förbereda ytan, använda rätt penslar och måla lagon tjockt så kan du skapa en vacker och hållbar yta på ditt målningsprojekt.

 

Vidare till nästa steg: Efterarbete: torktid och penselrengöring