Hoppa över till innehåll

Efterarbete: torktid och penselrengöring

När du målat klart med äggoljetempera är det viktigt att veta hur du tar hand om penslar och väntar på rätt torktid för att säkerställa bästa möjliga resultat. Här går vi igenom efterarbetet, torktiden och penselrengöring efter målning med äggoljetempera.

Torktid

Äggoljetempera yttorkar relativt snabbt, men tar sedan tid innan den härdat fullt och skapar en hård tålig yta. Ofta går det bra att måla överfärgen efter 12-24 timmar. Efter sista strykningen kan färgen krita av sig upp till någon vecka. Plötsligt en dag upphör kritningen. Om man vill polera färgen eller efterbehandla med vax är det bra att vänta 2-3veckor. Färgen är lite extra ömtålig för repor och skav upp till ett par månader efter målning. Det beror på att linoljan måste får tid att oxidera och skapa en hård tålig yta. Ljus, värme och bra luftcirkulation skyndar på torkningen. Om det tar lång tid för färgen beror det ofta på något av dessa anledninger, men var lugn, färgen torkar alltid till slut. Vintertid i mörka, instängda rum kan det ta längre tid för torkning. Men sommartid med ett öppet fönster går det ofta snabbt.

Penselrengöring

Efter att ha målat med äggoljetempera är det viktigt att rengöra penslarna noggrant för att bevara deras kvalitet och förlänga deras livslängd. Följ dessa steg för att rengöra penslarna efter användning av äggoljetempera:

  1. Stryk av överflödig färg från penseln mot en skiva eller bräda.
  2. Skölj penseln i en blandning av varmt vatten och mild tvål eller linoljesåpa. Arbeta in tvålen i borsten för att avlägsna resterande färg.
  3. Skölj penseln noggrant under rinnande vatten för att avlägsna tvål och eventuella färgrester.
  4. Kläm försiktigt ut överflödigt vatten från penseln och forma borsten till dess ursprungliga form.
  5. Låt penseln torka liggande på en plan yta, eller häng den med borsten nedåt för att förhindra att vatten samlas vid fästet. Förvara gärna penslar hängande.

Sammanfattning

Att ta hand om dina penslar och vänta på rätt torktid är viktigt för att säkerställa bästa möjliga resultat när du målar med äggoljetempera. Genom att följa dessa enkla steg för efterarbete, torktid och penselrengöring kan du njuta av dina vackra målade ytor och förlänga livslängden på dina penslar.

Få hjälp att ta nästa steg

Få hjälp att ta nästa steg

Svara på frågor så guidar vi dig till nästa steg i ditt målningsprojekt.

Måla om steg-för-steg →