Hoppa över till innehåll

Färgsättning - att välja rätt kulör

Att välja rätt kulör för ditt målningsprojekt med äggoljetempera är en viktig del av att skapa en harmonisk och välkomnande atmosfär i ditt hem. Här går vi igenom några tips om hur du väljer rätt kulör och hur du kan skapa en färgsättning som fungerar för just ditt projekt.

Börja med att välja en basfärg

En bra utgångspunkt när du ska välja kulör är att börja med att välja en basfärg som du tycker om och som passar för ditt hem. Basfärgen kommer att vara den dominerande färgen i rummet och kommer att påverka hur andra kulörer ser ut i förhållande till den.

Använd färgprover för att se hur kulörerna ser ut i ditt hem

Det är alltid en bra idé att använda kulörprover för att se hur kulörerna kommer att se ut i ditt hem. På så sätt kan du jämföra olika kulörer och se hur de påverkas av det naturliga och lampors ljus i rummet. Även dygnets olika ljus och skiftningar. Det kan också hjälpa dig att se hur kulörerna fungerar tillsammans.

Tänk på hur kulörerna fungerar tillsammans

När du har valt en basfärg är det dags att tänka på hur de andra kulörerna i rummet kommer att fungera tillsammans med den. Ett tips är att blanda varma och kalla kulörer för att få mer kontrast och liv. Om golv och tak har varma kulörer kan det vara fint med lite kallare kulör på väggar. Att använda närliggande nyanser i samma färgserie är ett säkert sätt att få fin harmoni mellan t.ex vägg-foder, dörr. Det är ofta bra att ha minst två steg mellan nyanserna för att de inte ska ligga för nära varandra och se lika ut. En kraftigare accentfärg kan passa bra på ett par tre platser i ett rum och gör ofta detaljer mer synliga och ger liv åt rummet.

Nyansen blir ofta något mörkare när den kommer upp på en större yta och kulören uppfattas ofta lite kraftigare när den målas på större yta.

Tänk på proportionerna mellan kulörerna

När du väljer kulörer är det också viktigt att tänka på proportionerna mellan dem. Ett vanligt misstag är att använda för många starka kulörer, vilket kan göra att rummet känns överväldigande och oharmoniskt. Ett tips är att använda en 60-30-10-regel, där 60% av rummet är den dominerande färgen, 30% är en sekundär färg och 10% är en accentfärg.

Var inte rädd för att experimentera

Slutligen, var inte rädd för att experimentera med olika kulörer och färgkombinationer. Det roligt att prova sig fram och se vad som fungerar bäst för ditt hem och din personliga stil. Kom ihåg att äggoljetempera är en naturlig färg som kommer variera i nyans beroende på hur ljuset faller på, det är en del av charmen med äggoljetempera.

Sammanfattningsvis är det bra att tänka igenom vilka kulörer du vill använda i ditt målningsprojekt med äggoljetempera. Använd färgprover för att se hur de ser ut i ditt hem, tänk på hur de fungerar tillsammans och var inte rädd för att experimentera. Genom att följa dessa tips kan du skapa en vacker och harmonisk färgsättning i ditt hem.

 

Vidare till nästa steg: Förberedelse innan målning med äggoljetempera