Hoppa över till innehåll

Penslar, Verktyg & Tillbehör

Att använda rätt penslar, roller och tillbehör när du målar med äggoljetempera ökar chansen för att uppnå bästa möjliga resultat. Här går vi igenom hur du väljer rätt redskap och tips för att använda dem effektivt.

Välja rätt pensel

När du målar med äggoljetempera är det viktigt att välja rätt pensel. Använd penslar med natur- eller blandborst. Tack vare deras förmåga att hålla mycket färg gör de att man inte behöver ta ny färg lika ofta. Färgen ska målas flödigt “vått i vått”. Borst av syntetmaterial är inte lika lämpliga eftersom de kan ge en ojämn yta när man tar om färg många gånger och penseln inte håller lika mycket färg.

Storlek och form på penseln

Anpassa storlek och form på penseln efter det du ska måla. För stora ytor, använd en bred pensel för att täcka större områden snabbt och effektivt. För detaljarbete och mindre ytor, använd en smalare och mer precisionsanpassad pensel. Lackpenslar och plafondpenslar fungerar utmärkt. Våra äggoljetemperapenslar är 40, 60 och 80mm breda och knappt 8-10mm tjocka. Sedan har vi en kraftigare plafondpensel 100x30mm som är utmärkt om man ska måla större ytor.

Välj rätt roller och tillbehör

En roller fungerar bra om man ska måla en större yta så som väggar och tak. Gärna en roller med lite längre lugg ca 20-25mm, så den kan ta med mycket färg och minska antal omtag med ny färg. Det kan vara bra att ha en smalare roller till kanten och en bredare till de större ytorna. Använd gärna förlängningsskaft om det är större ytor. Färgen kan med fördel hällas i ett rollertråg eller bara direkt på en skiva.

Andra verktyg att måla med

Prova gärna andra verktyg för målning för att få spännande effekter. Tapetborste istället för pensel täcker både stot yta och kan ge fin levande yta på färgen. Natursvamp ger en yta med liv, kan gärna användas tillsammans med flera nyanser eller kulörer som blandas på samma yta. Blåbärsris eller en björktvaga passar bra om man vill stänkmåla. En stöpplare är ett bra hjälpmedel vid schablonmålning. Prova er fram och upptäck olika effekter.

Skydda ytor och maskera

För att det ska vara enkelt att måla och undvika att färgen hamnar fel är det bra att täcka golvet under med skyddspapper och maskera kanter med maskeringstejp. Om du maskerar på tapet eller nymålade ytor kan det vara bra att använda blå maskeringstejp som släpper lättare och inte skadar underlaget. Dra bort tejpen så snart som möjligt efter att du målat.

Rengöring av penslar och verktyg

Efter att du har målat med äggoljetempera är det viktigt att rengöra penslarna och verktygen noggrant. Använd såpa eller olivtvål och varmt vatten för att rengöra penslarna och se till att få bort all färg från borsten. Låt penslarna torka liggande på en plan yta eller hängande för att behålla deras form.


Sammanfattningsvis är det viktigt att välja rätt penslar, verktyg och tillbehör när du målar med äggoljetempera. Genom att använda rätt redskap och ta hand om dem ordentligt, kan du uppnå bästa möjliga resultat i dina målningsprojekt och använda samma verktyg om och om igen.

 

Vidare till nästa steg: Teknik & tips vid målning