Hoppa över till innehåll

Tjära – Det Tidlösa Träskyddet

Tjära har skyddat träytor i årtusenden och dess traditionella framställningsmetod, genom torrdestillation av kådrik furuved, har stått sig genom tiden. Tjäran från Claessons Trätjära är ett utmärkt exempel på kvalitetsproduktion, där färg, konsistens och torkningsförmåga är utmärkta.

Tjäran är inte bara hållbar, den är också effektiv för att förlänga livslängden på diverse träytor, som staket, timmerhus, träfasader och båtskrov. Den unika förmågan att skydda mot fukt och röta gör den oersättlig till många traditionella byggnader och konstruktioner.

Ett liter tjära räcker till ungefär 2-4 kvadratmeter vid första strykningen. För optimalt skydd rekommenderas två strykningar, särskilt på torra ytor. Tjäran bör appliceras under varmare väderförhållanden för bättre inträngning och enklare applicering. Tjäran kan gärna värmas för att bli mer lättflytande och lättare att applicera. När tjäran är varm tränger den också in bättre i underlaget.

Utöver dess användning som träskydd, är tjäran också en viktig ingrediens i blandningen för roslagsmahogny och tjärfärg.