Hoppa över till innehåll
Ovolins färgsättningsråd

Ovolins färgsättningsråd

Att bestämma kulör till ett rum eller ett helt hus kan vara klurigt för vem som helst, dessutom ska hela familjen vara överens, inte lätt!

Det bästa är att låna hem färgprover och se på dem i lugn och ro. Hemma får du de rätta förutsättningarna för de olika kulörerna, där har du ditt ljusinsläpp och din belysning.

Något att tänka på när du ska välja en väggfärg är att ta en något ljusare och ”smutsigare” ton än den som såg bäst ut på ett litet färgprov. Färg växer iväg på stora ytor, den blir nästan alltid kulörtare och mörkare än du tänkt dig. På mindre detaljer och möbler kan du tänka tvärtom och med fördel ta i lite i stället, där blir oftast mycket bra med en stark och mättad kulör.

Nu till en viktig och vanlig fråga, vad gör ett rum harmoniskt? Där har jag ett svar som en del ryggar inför; -Våga blanda varma och kalla kulörer! Det är jätteviktigt att inte bara välja varma kulörer, det ger lätt ett tråkigt och intetsägande intryck. Det behövs en blandning för att ge harmoni. Exempelvis passar kallare kulörer på väggen till varma gul/ bruna trägolv. Medan en varm väggkulör gör sig fint till en kallgrå klinkers eller ett ljust vitlaserat golv.

Vill du göra det enkelt för dig vid färgsättning av ett rum, välj då en kulörserie du tycker om och ta där en ljusare och en mörkare ton i samma serie, då vet du att de harmonierar med varandra. Därefter viktigt att välja en accentfärg på möbler, golv eller textilier, så du får till den där blandningen av varmt och kallt.

Sist men inte minst, detta är ingen lag det är vår åsikt som bygger på våra erfarenheter. Känn efter vad som är du, vad ger dig goda minnen och associationer! Hemmet ska inte vara ett möbelvaruhus som måste följa varje trend. Låt det vara en fri plats som speglar din verklighet, dina drömmar och fantasier. Det finns ingen färdig mall.., ditt hem är ditt!

Föregående artikel Rengöring innan målning
Nästa artikel Vanliga frågor om Äggoljetempera