Hoppa över till innehåll
Slamfärg

Slamfärg

I Närke har vi en stolt tradition av rödfärgsbränning/framställning.
På godset Dylta bruk har rödfärg framställts i över 300 år. Faktiskt började de tidigare än Falu koppargruva. Det rödfärgspigment som här framställts var ganska lysande ljusrött, det som liknar mest är Faluns ljusröda utan linolja. Den "vanliga röda" från Falun har egentligen bara använts från ca 1950-talet då den tog överhanden några decennier fram till i dag. Men den ljusröda vinner återigen popularitet pga. upplysning och för att den är så vacker!

Trä är levande och till skillnad från plast och oljefärger lever slamfärg med sitt underlag. Den låter träet andas, vilket minskar risken för röta, och den följer träets naturliga rörelser i sol, regn, snö, värme och kyla.

På Ovolin säljer vi slamfärg i flera kulörer från Falu rödfärg och Gysinge.

Det går ju också bra att koka egen slamfärg...

Recept för ca 45 liter röd slamfärg

50 liter vatten
2 kg järnvitriol
2-2,5 kg rågmjöl eller vetemjöl
8 kg färgpigment (tex. Falu röd, eller Falu ljus,
eller rödockra).

Denna sats räcker till ungefär 175 kvm målad yta.

Några saker att tänka på när du ska måla med slamfärg:

Vid ommålning - sopa bort gammal färg och smuts. Skölj med vatten. Låt sedan torka innan målning. Arbeta in färgen i tunna lager. För tjocka lager kommer leda till att färgen flagar. Räkna med 1 liter färgåtgång per 3-5 m2. Vid nymålning kan färgen spädas med vatten 15-20% första strykningen. Måla inte i direkt solsken, vid nederbörd eller temperatur under +5 grader. Övermålningsbart efter 1 dygn.

Föregående artikel Måla med linoljefärg
Nästa artikel Linoljesåpa och dess användningsområden